امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده است که کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. آقای مکرون در پستی در شبکه ایکس نوشت این اعلام رسمی در ماه سپتامبر در مجمع عمومی سازمان ملل صورت خواهد گرفت. آمریکا در واکنشی تند آن را «تصمیمی نسنجیده» خواند و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفت: ین اقدام «به تروریسم پاداش میدهد و خطر ایجاد یک نیروی نیابتی دیگر ایران را در پی دارد، همانطور که غزه به چنین چیزی تبدیل شد.»
رئیس جمهور فرانسه همچنین گفته است جنگ غزه هر چه سریعتر باید پایان یابد وغیرنظامیان را باید نجات داد.
آقای مکرون در ادامه پستش در شبکه ایکس گفته است: «صلح امکانپذیر است. ما نیاز به آتشبس فوری، آزادی همه گروگانها و کمک انساندوستانه گسترده به مردم غزه داریم.»
او همچنین افزوده است: « در راستای تعهد تاریخی به صلحی عادلانه و پایدار در خاورمیانه، من تصمیم گرفتم که فرانسه، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.»
رئیس جمهور فرانسه نوشت: «ما باید همچنین غیرنظامی شدن حماس را تضمین کنیم و غزه را امن و بازسازی کنیم.»
امانوئل مکرون در ادامه پست خود آورده است: «نهایتا ما باید کشور فلسطین را بسازیم، از زیستپذیری آن اطمینان حاصل کنیم و تضمین کنیم که چنین کشوری با قبول غیرنظامی شدن و به رسمیت شناختن کامل اسرائیل در امنیت کل خاورمیانه دخیل خواهد بود. گزینه دیگری وجود ندارد.»
مقامهای فلسطینی از تصمیم آقای مکرون استقبال کردند اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفت پس از حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل، چنین اقدامی «جایزه به تروریسم» است.
آقای نتانیاهو در پستی در شبکه ایکس نوشت: «ما تصمیم رئیس جمهور مکرون در به رسمیت شناختن یک کشور فلسطینی در جوار تلآویو در پی قتل عام هفتم اکتبر را به شدت محکوم میکنیم.»
آقای مکرون همچنین با ضمیمه کردن نامهای به محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی بر این تصمیم خود تاکید کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، حسین الشیخ، معاون آقای عباس در واکنش به تصمیم امانوئل مکرون گفت: «این موضع بیانگر تعهد فرانسه به قوانین بینالملل و حمایت آن از حقوق مردم فلسطین در تعیین سرنوشت خود و تاسیس کشور مستقل ماست.»
اسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل گفته است این اقدام به مثابه تسلیم در قبال تروریسم خواهد بود.
سه چهارم اعضای سازمان ملل متحد یعنی ۱۴۴ کشور از ۱۹۳ عضو این سازمان، یک کشور فلسطینی را به رسمیت میشناسند اما فرانسه اولین قدرت بزرگ غربی خواهد بود که چنین اقدامی میکند.
اکثر کشورهای جنوب جهانی شامل روسیه، چین، هند و ایران از جمله کشورهایی هستند که فلسطین را به عنوان کشور به رسمیت میشناسند.
بیش از یک سال پیش هم نروژ، اسپانیا و جمهوری ایرلند رسما اعلام کردند که فلسطین را به عنوان کشور به رسمیت میشناسند. دولت اسرائیل تصمیم این سه کشور را به شدت محکوم کرد و آن را پاداشی برای «تروریسم» در بحبوحه جنگ خواند.
نروژ، اسپانیا و جمهوری ایرلند تصمیم خود را در راستای سرعت گرفتن تلاشها برای دستیابی به آتشبس در جنگ غزه دانستند.
در آن زمان، اسپن بارت ایده، وزیر امور خارجه نروژ، گفت این پیامی محکم در حمایت از نیروهای معتدل در اسرائیل و فلسطین است و خواستار حمایت مجدد از راه حل دو کشوری شد.
سیمون هریس، نخستوزیر وقت جمهوری ایرلند و وزیر خارجه کنونی این کشور، هم گفته بود که دولت او تصمیم گرفت تا «برای زنده نگه داشتن معجزه صلح» دست به این اقدام بزند.
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، هم قبل از اینکه دولت چپگرای این کشور در جلسه کابینه خود فلسطین را بهعنوان کشور به رسمیت بشناسد، در بیانیهای کوتاه به زبانهای اسپانیایی و انگلیسی نوشت این تصمیم «علیه هیچیک از طرفها و بهویژه علیه اسرائیل» اتخاذ نشده است.
موضوع به رسمیت شناختن کشور فلسطین چندین دهه است که یکی از موضوعات مورد مناقشه در جامعه بینالمللی است، اما اکثر کشورهای جهان پیش از این فلسطین را به عنوان کشور به رسمیت شناختهاند.
تا پیش از اعلام تصمیم این سه کشور اروپایی در چهارشنبه گذشته، تنها ۹ کشور در اروپا فلسطین را به رسمیت میشناختند که عمده آنها کشورهای شرق اروپا هستند که این تصمیم را در سال ۱۹۸۸ و پیش از فروپاشی شوروی گرفتهاند.
سازمانهای متعدد بینالمللی از جمله اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی هم فلسطین را به عنوان یک کشور به رسمیت میشناسند.
آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی میگویند که کشور فلسطینی را فقط به عنوان بخشی از یک راه حل درازمدت سیاسی برای مناقشه خاورمیانه به رسمیت خواهند شناخت.
این راه حل اغلب به «راه حل دو کشوری» معروف است، که اسرائیلیها و فلسطینیها براساس آن توافق کنند کشور و مرزهای خود را داشته باشند.
اسرائیل کشور فلسطین را به رسمیت نمیشناسد و دولت کنونی اسرائیل با ایجاد چنین کشوری در کرانه باختری رود اردن و غزه مخالف است.
واکنش شماری از کشورها
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفته است این اقدام «به تروریسم پاداش میدهد و خطر ایجاد یک نیروی نیابتی دیگر ایران را در پی دارد، همانطور که غزه به چنین چیزی تبدیل شد.»
او همچنین افزود: «در چنین شرایطی، تشکیل کشور فلسطین سکویی برای نابودی اسرائیل خواهد بود، نه زندگی مسالمتآمیز در کنار آن.»
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا در واکنشی تند به تصمیم آقای مکرون، آن را «تصمیمی نسنجیده» خواند.
او در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «این تصمیم نسنجیده فقط به تبلیغات حماس خدمت میکند و روند صلح را عقب میاندازد. این یک سیلی به صورت قربانیان حمله ۷ اکتبر است»
اشاره او به حمله حماس به اسرائیل در سال ۲۰۲۳ که آغازگر جنگ غزه بود.
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا که کشورش پیشتر فلسطین را به رسمیت شناخته از تصمیم آقای مکرون استقبال کرد. او که از منتقدان صریح حملات اسرائیل در غزه است، گفت: «ما باید با هم از چیزی محافظت کنیم که نتانیاهو در تلاش برای نابودی آن است. راهحل دو کشوری، تنها راهحل ممکن است.»
وزارت خارجه عربستان از تصمیم «تاریخی»امانوئل مکرون استقبال کرد و اعلام کرد: «پادشاهی عربستان بار دیگر از همه کشورهایی که هنوز دولت فلسطین را به رسمیت نشناختهاند میخواهد گامهای مثبت مشابهی بردارند و مواضعی در حمایت از صلح و حقوق مشروع ملت فلسطین اتخاذ کنند.»
وزارت خارجه اردن نیز از تصمیم آقای مکرون قدردانی کرد. سخنگوی این وزارتخانه، در بیانیهای گفت: «این تصمیم گامی در مسیر درست برای تحقق راهحل دو کشوری و پایان اشغالگری است.»
حسین الشیخ، مقام ارشد تشکیلات خودگردان فلسطینی از این اقدام استقبال کرد و گفت: «این تصمیم نشاندهنده پایبندی فرانسه به حقوق بینالملل و حمایت آن از حق مردم فلسطینی برای تعیین سرنوشت و تشکیل کشور مستقل خود است.»
گروه فلسطینی حماس هم این وعده امانوئل مکرون را «گامی مثبت در مسیر درست برای تحقق عدالت در حق ملت تحت ستم فلسطینی و حمایت از حق مشروع آنها برای تعیین سرنوشت» توصیف کرد.
حماس همچنین خواستار آن شد که «همه کشورهای جهان بهویژه کشورهای اروپایی و آنهایی که هنوز دولت فلسطینی را به رسمیت نشناختهاند از تصمیم فرانسه پیروی کنند».