زنان ساقی شهر: شادی می فروشیم
میگویند شادی میفروشند، در بازاری که به ناچار مخفی است. چهل و سه سال بعد از ممنوعیت مصرف و فروش مشروبات الکلی در ایران، بازار شراب و دیگر نوشیدنیهای الکلی همچنان داغ است.
جدال حکومت مذهبی ایران با می و باده و ساقیگری، در تمامی این سالها بهجایی نرسیده است. بگیر و ببندها هم فقط محافل نوشیدن را به چاردیواریها کشانده و تجارت نوشیدنیها را به بازار زیرزمینی و مخفی.
در این گزارش اختصاصی با چند نفر از ساقیان شهر آشنا میشویم، از کسب و کارشان میشنویم و نحوه کارشان را از نزدیک میبینیم. ساقیانی که خیلیهایشان زن هستند و به ما میگویند کارشان فروش شادی به مردمی است که تشنه شادیاند.
لازم به ذکر است که عباس مسجدی آرانی، رئیس سازمان پزشکی قانونی ایران در گزارشی اعلام کرده بود ۶۲۷ نفر در سال گذشته در اثر مصرف الکل جان خود را از دست دادند که نسبت به سال قبل از آن یعنی سال ۱۳۹۷، رشد ۱۴۲ درصدی داشته است.
همزمان با شیوع ویروس کرونا در ایران و انتشار شایعاتی مبنی بر اینکه مصرف الکل در از بین بردن این ویروس موثر است، شمار افرادی که در اثر مصرف الکل حاوی متانول در ایران جانباختند افزایش یافت.
الکل متیلیک یا همان متانول، ضمن این که طبق نظر کارشناسان اثر ضد عفونیکننده ناچیزی در مقایسه با الکل اتیلیک (اتانول) دارد، مصرف خوراکی آن به علت سمی بودن، با بروز مسمومیت های شدید، کوری و مرگ همراه است.
سال گذشته حسین حسنیان، مشاور علمی وزارت بهداشت ایران گفته بود که در برخی استانها از جمله خوزستان و فارس آمار مرگ و میر در اثر مصرف الکل متانول از آمار مرگ و میر بر اثر ابتلا به ویروسکرونا پیشی گرفته است.
بر اساس نتایج مطالعه پیمایش سلامت روان که توسط وزارت بهداشت و درمان ایران در سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ انجام شده، ۶.۳ درصد جمعیت بزرگسال ایرانی در سال ۱۳۸۹ حداقل یکبار یا بیشتر الکل مصرف کرده بودند. این درصد شامل بیش از ۳ میلیون نفر از جمعیت ایران در سال ۱۳۸۹ میشد.
با توجه به ممنوعیت مصرف الکل در ایران بسیاری از بازارهای زیرزمینی در این زمینه شکل گرفته است و به این دلیل که نظارتی روی تولیدات آن وجود ندارد، در برخی موارد تولید تقلبی مشروبات الکلی باعث مرگ مصرفکننده شده است.
گزارشی از رادیو فردا و یورو نیوز