معترضان در شهرهای مختلف ایران در سالگرد سرکوب خونین اعتراضات آبان ۱۳۹۸ به خیابانها آمدهاند و شعارهایی علیه حکومت جمهوری اسلامی و شخص آیتالله علی خامنهای سر میدهند.
بر اساس گزارش ها و تصاویر منتشر شده، تجمعهای اعتراضی در شهرها و دانشگاههای ایران ادامه دارند و کسبوکارها هم در برخی از شهرها تعطیل شده و کسبه در اعتصاب بودهاند.
تهران، کرمان، بابل، تبریز، رشت، کرج، شیراز، مشهد، مرودشت، اهواز، اصفهان، کرمانشاه، دیواندره، سنندج، بانه، بوکان، اشنویه، مهاباد و سقز امروز صحنه اعتراضات شهروندان بوده است.
معترضان پیشتر از شهروندان دعوت کرده بودند امروز، همراه با دو روز آینده، در اعتراض به سرکوب های خونین آبان ۹۸ و به یاد کشته شدگان، در شهرها تجمع کنند.
در آبان ۹۸ ماموران مسلح جمهوری اسلامی ایران، شهروندان معترض را که به افزایش ناگهانی قیمت حامل های انرژی از جمله بنزین اعتراض داشتند، به شکلی که تا آن زمان بی سابقه بود، سرکوب کردند.
مقامهای حکومت شمار کشته شدگان را بیش از ۲۰۰ نفر و نهادهای حقوق بشری بالاتر از ۳۰۰ نفر عنوان کردند. خبرگزاری رویترز تعداد کشته شدگان را بیش از ۱۵۰۰ ذکر کرد.
آقای خامنهای در ابتدای اعتراضات آبان ۹۸، معترضان را «اشرار» خوانده بود.
دور جاری اعتراضات در ایران که از شهریور آغاز شده، امروز همزمان با اعتراض به سرکوب خونین آبان ۹۸ و یادبود کشته شدگان آن، وارد سومین ماه خود شده است.
تصاویری که از اعتراضهای امروز در مرودشت در استان فارس در شبکههای اجتماعی منتشر شده نشان میدهد ماموران امنیتی به معترضان تیراندازی و لباس شخصیها به سمت مردم با فلاخن، سنگ پرتاب میکنند.
ویدیوهایی از دانشگاه نوشیروانی بابل در شبکههای اجتماعی موجود است که نشانگر حضور نیروهای امنیتی جلوی در و شعار دانشجویان در داخل محوطه دانشگاه است.
محلههای مختلف دانشگاههای متعدد در تهران امروز محل تجمع و تحصن معترضان بوده است. ماموران پرتعداد در تلاش برای دستگیری دانشجویان دانشگاه امیرکبیر دیده شدند و در یکی از تصاویر معترضان در یکی از خیابان های تهران شعار «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه» سر دادند.
بر اساس گزارشها با وجود جو امنیتی، کسبه و تجار در برخی از شهرها از جمله در بخش هایی از بازار بزرگ تهران و بازار شمال شهر، دست به اعتصاب زدند. شماری از کانالهای تلگرامی نهادهای مستقل کارگری تصاویر و گزارشهایی از دیواندره، اشنویه و بانه و مریوان منتشر کردهاند که حاکی از تعطیلی و اعتصاب شماری از کسب و کارها و بازار این شهرها است.
تصاویر دریافتی از بازار وکیل شیراز و برخی از واحدهای تجاری اصفهان هم حاکی از پیوستن صاحبان آنها به اعتصاب بوده است.
اعتراضات جاری ابتدا به کشته شدن مهسا امینی شهروند ۲۲ ساله در زمان بازداشت در گشت ارشاد بود.
سازمان های حقوق بشری مستقل میگویند که بیش از ۳۰۰ نفر از معترضان از جمله بیشتر از ۴۰ کودک توسط ماموران مسلح جمهوری اسلامی ایران طی دو ماه اخیر کشته شده اند.
بر اساس این گزارش تخمین زده می شود که بیش از ۱۴ هزار شهروند ایرانی هم طی این بازداشت شده باشند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قرار است به زودی در یک جلسه اضطراری وضعیت جاری در ایران و «سرکوب خونین» معترضان را بررسی کند.
جرمی لارنس سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل امروز در ژنو گفت: «ما از مقامهای ایران درخواست میکنیم هر چه سریعتر تمام کسانی را که در ارتباط با اعتراضهای مسالمتآمیز بازداشت شدهاند آزاد و از آنها رفع اتهام کند.»
به گفته آقای لارنس «بیش از ۱۰۰۰» کیفرخواست برای معترضان صادر شده و یک نفر هم به اعدام محکوم شده است.
او در توصیف عملکرد مقام های جمهوری اسلامی ایران گفته «به جای گشودن فرصت گفتوگو درباره اعتراض مشروع، مقامها به این اعتراضهای بیسابقه با افزایش سختگیری پاسخ دادهاند.
بیش از ۲۰۰ نماینده مجلس شورای اسلامی در نامهای به غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه خواستار اشد مجازات برای معترضانی که در بازداشت هستند، شدهاند.
پیش از این شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویوک در یک جلسه غیررسمی به وضعیت ایران پرداخته است.