آزادی دختر اسرائیلی که از رفتن به سربازی خودداری کرد

به حکم یک دادگاه نظامی در اسرائیل، دختر جوانی که به دلیل “صلح‌طلبانه” از خدمت در ارتش این کشور سر باز زده بود، از اتهام خیانت تبرئه و از زندان آزاد شد.

هالل رابین، دختر ۱۹ ساله‌ای از شمال اسرائیل، که بر اساس قانون مکلف به گذراندن خدمت سربازی است، گفته بود به دلیل اینکه ارتش کشورش را “اشغالگر سرزمین‌های فلسطینی” و نقض‌کننده حقوق فلسطینی‌ها می‌داند، از رفتن به سربازی خودداری می‌کند.

درخواست معافیت خانم رابین – که گفته بود نمی‌خواهد بخشی از ارتش “اشغالگر” باشد – ابتدا پذیرفته نشد و باعث شد او مجموعاً ۵۶ روز را در بازداشت‌گاه نظامی بگذارند.

خانم رابین و وکیلانش سرانجام توانستند محکمه نظامی را متقاعد کنند که او به دلیل “صلح‌طلبانه” از خدمت سربازی امتناع می‌کند و خودداری‌اش انگیزه سیاسی ندارد.

او پس از خروج از زندان شمارش ۶ ارتش اسرائیل، به خبرگزاری فرانسه گفت: “امروز صبح وکیلانم به من زنگ زدند و گفتند تو آزاد شدی”.

صلح‌طلب’ یا مخالف ‘اشغال’؟
هالل رابین در چند جلسه در برابر محکمه نظامی از دلایلش برای خودداری از رفتن به خدمت اجباری سربازی دفاع کرد.

در بیانیه‌ای که در ماه اکتبر به نام خانم رابین منتشر شد، او گفته بود: “من نمی‌خواهم سرباز ارتش اشغال‌کننده سرزمین‌های فلسطینی باشم”.

این بیانیه در وب‌سایتی منتشر شد که از سوی جوانان خودداری‌کننده از خدمت در ارتش اسرائیل راه‌اندازی شده است.

در ادامه این بیانیه آمده است: “من با ارزش‌هایی مانند آزادی، محبت و عشق بزرگ شده‌ام؛ جنگ برای به بردگی کشیدن یک ملت دیگر، با این ارزش‌ها تناقض دارد”.

بیانیه منسوب به خانم رابین با انتقاد از آنچه همراهی مردم اسرائیل با “اشغال” خوانده شده، گفته بود: “چیزی به نام سرکوب خوب و نژادپرستی توجیه‌پذیر وجود ندارد و اشغالگری اسرائیل هم دیگر جایی ندارد”.

او با اتهام خیانت روبرو بود و با کمک وکلایش توانست از خود دفاع کند و به دادگاه نظامی ثابت کند که هدفش “صلح‌طلبانه” است.

خانم رابین پس از خروج از زندان به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفت: من اگر در هر جای دیگری زندگی می کردم، باز هم با سربازی مخالف بودم؛ اما شرایط در سرزمین‌های فلسطینی، این باور را در من تقویت کرد”.

او گفت: ما نمی‌توانیم برای همیشه دشمن داشته باشیم. نمی‌توان همیشه در جنگ بود؛ باید با مذاکره و تفاهم مشکلات را حل کرد.

‘ایران چطور؟’
هالل رابین می‌گوید در محاکمه نظامی، از او درباره دشمنی حکومت ایران با اسرائیل و آنچه تلاش جمهوری اسلامی ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای خوانده شده هم سوال شده است.

خانم رابین می‌گوید در جلسه محاکمه از او پرسیده شد: فکر می‌کنی ما باید بگذاریم ایران چنین کاری بکند؟

او در حالی که می‌خندید، به خبرنگار گفت: من در پاسخ گفتم “نه؛ اما من چکار می‌توانم بکنم؟ این وظیفه من نیست که (برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی) کاری بکنم.”

هالل رابین، تنها کسی نیست که به دلیل مخالفت با اشغال و همچنین دلایل “صلح‌طلبانه”، حاضر به سربازی در اسرائیل نشده است.

در وبسایت همبستگی با خودداری‌کنندگان از خدمت سربازی در اسرائیل کم نیستند کسانی که دلایل مشابهی برای خودداری از خدمت ارائه می‌کنند.

در سال ۲۰۰۲، دادگاه عالی اسرائیل به پرونده هشت افسر نظامی رسیدگی کرد که به طور مشخص حاضر به خدمت در مناطق اشغالی نبودند.

دادگاه عالی در آن زمان حکم داد که معافیت فرد [از سربازی یا مشارکت در اقدام نظامی] به دلیل “صلح‌طلب” بودن، امکان دارد؛ اما این معافیت نمی‌تواند به دلیل آنچه دادگاه “خودداری گزینشی از مشارکت در اقدام نظامی” خواند، اعطا شود.

به نظر می‌رسد وکلای خانم رابین، موفق شده‌اند پرونده را طوری پیش ببرند که او از اتهام “خیانت” تبرئه و شامل حکم سال ۲۰۰۲ دادگاه عالی، یعنی “معافیت به دلایل صلح‌جویانه” شود.

خدمت سربازی در اسرائیل برای همه مردان و زنان اجباری است. زنان ۲۴ ماه و مردان ۳۲ ماه سربازی اجباری دارند.

دلایلی مانند مشکلات جسمانی یا باورهای مذهبی، می‌تواند برای خودداری از خدمت سربازی در اسرائیل ارائه شود.

bbc